In Nederland is het meestal nodig dat u een VOG aanlevert als u bepaalde banen wilt uitoefenen. Een VOG, ook wel verklaring omtrent gedrag genoemd, is een garantie dat u geen strafblad heeft en dat u de baan waarvoor u solliciteert niet in gevaar zult brengen.

U kunt op verschillende manieren een VOG aanvragen. De meest populaire optie is om digitaal of bij uw gemeente een aanvraag in te dienen. Hier bespreken we de voor- en nadelen van beide manieren, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke manier voor u het beste werkt en u uw VOG zo snel mogelijk krijgt.

Waarvoor heeft u een VOG nodig?

Voor bepaalde beroepen is een vog wettelijk verplicht. Omdat mensen in deze beroepen vaak omgaan met gevoelige informatie en personen, moeten ze een VOG aanvragen. Denk hierbij aan werknemers in de gezondheidszorg, onderwijs of justitie. Informeer voordat u gaat werken bij uw werkgever of zij een VOG vereisen. Zo kunt u op tijd beginnen met het aanvragen ervan en bent u niet afhankelijk van een spoed aanvraag vog. Dit is duurder en overbodig en daarom kunt u spoed ook het beste voorkomen.

Hoe kun je een vog aanvragen gemeente?

Als u via uw gemeente een schriftelijke aanvraag voor de VOG wilt indienen, moet u naar het gemeenteloket gaan. Zij hebben uw gegevens nodig om voor u een VOG-verklaring op klaar te zetten in het systeem van Dienst Justis. Dienst Justis is de enige organisatie in Nederland een verklaringen omtrent het gedrag mag screenen en afgeven. Een schriftelijke aanvraag via de gemeente kost € 41,35, en u moet dus een afspraak maken bij de gemeente en naar het gemeentehuis reizen.

Het is ook belangrijk om een ondertekende aanvraagformulier VOG van uw werkgever meekrijgt. U kunt niet zelf een VOG aanvragen in verband met werk, migratie of visa. Het is essentieel dat u te allen tijde een geldige identiteitskaart of een kopie van uw paspoort bij u heeft, zodat de gemeente uw schriftelijke aanvraag kan behandelen.

Wel of niet VOG digitaal aanvragen?

Het VOG aanvraagformulier van mijnvogaanvragen is een makkelijke manier om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) online aan te vragen. Omdat u niet naar de gemeente hoeft en om allerlei redenen een VOG kunt aanvragen, maakt dit het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) eenvoudiger. Dit kan ook als uw particuliere werkgever er een van u vraagt, om er zeker van te zijn dat uw justitiële verleden geen belemmering zal vormen voor de functie. Aanvragen bij mijnvogaanvragen is eenvoudig en snel gebeurd.

Er zijn echter een paar uitzonderingen op deze algemene regel. U kunt alleen een VOG aanvragen bij mijnvogaanvragen als u ingeschreven staat in de basisregistratie personen. Als u in het buitenland woont en geen basisregistratie heeft, is het helaas niet mogelijk om via mijnvogaanvragen een VOG aan te vragen. In dergelijke situaties moet er contact worden opgenomen met Dienst Justis.

Ook een VOG RP is niet aan te vragen via mijnvogaanvragen. Een VOG RP is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) die wordt uitgegeven om de historie van een heel bedrijf te beoordelen. Dit kan bijvoorbeeld ene naamloos of besloten vennootschap zijn. Dienst Justis beoordeelt dan of het bedrijf geen strafbare feiten gepleegd heeft in het verleden. Soms is zo’n VOG nodig als een bedrijf wil toetreden aan een brancheorganisatie in Nederland. Deze VOG is alleen digitaal of per post aan te vragen via Dienst Justis zelf.

Bovendien bent u bij mijnvogaanvragen niet aan het juiste adres als u een VOG RP wilt. Een VOGRP is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) die de geschiedenis van een hele onderneming verifieert. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een NV of een BV. Dienst Justis stelt vast of het bedrijf eerder strafbare feiten heeft gepleegd door de voorgeschiedenis te onderzoeken. Als een bedrijf zich wil aansluiten bij een brancheorganisatie in Nederland, kan er worden gevraagd om een VOG. Alleen digitaal of per post kan dit VOG via Dienst Justis zelf worden aangevraagd.

Hoe kan ik mijn vog aanvragen digitaal doen?

Als u via mijnvogaanvragen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wilt aanvragen, is dat vrij eenvoudig te doen. Het enige wat u hoeft te doen is de formulier in te vullen op onze website. In het aanvraagformulier vragen wij enkele persoonlijke gegevens van u en de organisatie waar u werkzaam zult zijn.

In de online sollicitatie geeft u meteen aan welk specifiek screeningsprofiel of welk algemeen screeningsprofiel nodig is voor uw nieuwe functie. Zo is er bijvoorbeeld een specifiek screeningsprofiel nodig voor docenten, advocaten en taxichauffeurs. Als uw nieuwe functie niet bestaat of als u voor een ander doel een VOG aanvraagt, kunt u het aanvraagformulier invullen om te kijken of een van de verschillende algemene screeningsprofielen op u van toepassing is.

Om een VOG aan te vragen, moet u een geldig e-mailadres hebben. Zorg ervoor dat uw VOG-aanvraag deze gegevens correct bevat. Justis stuurt een e-mail naar het adres dat op uw aanvraag staat, waarna u verder kunt gaan met uw aanvraag.

Hoe verder met de online vog aanvraag?

Uw VOG aanvraagproces wordt opgesplitst in twee delen als u een VOG aanvraag indient via mijnvogaanvragen. Het eerste is het indienen van uw aanvraag, en het tweede is de screening door Dient Justis. Nadat u het formulier bij mijnvogaanvragen heeft ingestuurd, controleren wij uw aanvraaggegevens en integreren deze met Dienst Justis. Vervolgens bekijkt Dienst Justis uw online VOG-aanvraag en stelt vast of u eerdere justitiële veroordelingen heeft.

Als dit het geval is, zullen zij navragen of eventuele strafbare feiten u kunnen verhinderen de door u gewenste baan te krijgen. Als één van de strafbare feiten ongewenst is voor uw nieuwe werk, kan Dienst Justis uw aanvraag voor een VOG afwijzen. U kunt altijd bezwaar indienen als u vindt dat de strafbare feiten geen belemmering vormen voor uw werk.

Bezwaar indienen afgekeurde vog

Heeft u een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig, maar heeft Dienst Justis uw VOG afgekeurd? Dat is jammer, maar er is een weg om het nogmaals te laten bekijken. U kunt altijd in beroep gaan tegen de beslissing van de screener van Dienst Justis. U kunt Dienst Justis aanschrijven en om herziening van uw VOG aanvraag eisen.